onsdag 16. mars 2011

Tre svin på skauen og en sau på jordet

Så var spekulasjonene igang igjen:
Jaques Rogge har besøkt sne norske idrettspamper og feiret idrettsforbundets 150 første år. Selvsagt er han ikke her for moro skyld. Nei, han er her for å støtte de kreftene som på nytt ønsker å legge OL til Norge. Det er nemlig mange som vil ta del i vår oljerikdom - ikke minst "Ringenes herrer" og deres forretningsimperium. Også har vi disse andre da: Ordførere i OL-aktuelle byer som begynner å riste på hamsen så lokkestøvet ligger i tjukke lag rundt beina. Men, denne gangen ligger det nok i kortene at det er Oslo som vil bli kjørt fram som den mest aktuelle søkerbyen. Likevel. De tre andre, mulige byene, Trondheim, Tromsø og Lillehammer er i full gang med å posisjonere seg, på hver sin måte.

Bare sistnevnte by har innsett sin begrensning, kanskje basert på sin erfaring om hvordan den regionen man representerer i grunnen har vist at de ikke er spesielt gode til å forvalte rike gaver fra det norske folk? Jeg tenker selvsagt på Vikingskipet. At man er blitt gjennomskuet er kanskje en god grunn til at man ikke er aktuell som arrangør en gang til. Gudskjelov, sier jeg, for at sauen på jordet holder seg bak gjerdet.

Men så var det de tre andre aktuelle søkerbyene da. Nå starter de nok sine sololøp for å «pynte brura», og det skal mye sminke til for å skjule at det hele i grunnen bare er skuebrød for å kunne suge feite midler ut fra fellesskapet og kunne sole seg i glansen sammen med stjernene noen dager. Disse lokale politikerne er ofte enkle «gold diggers» som lever lenge på litt omtale sammen med en kjendis i trikot.
I grunnen mener jeg at de tre søkerbyene ikke er noe annet enn grådige svin....Iallefall hvis man tenker på hvordan de behandler skøyteidrett. Men, øvelser på is er vel en vesentlig del av et OL? Vi får ta svina ved horna, om det kan uttrykkes slik, og nevne kort hvordan de respektive byer, representert ved sine ordførere har behandlet skøytesporten den siste tiden.....

Oslo
Har lagt ned skøytesportens storstue Bislett, lar Valle Hovin råtne på rot og har ingen konkrete planer for å bygge en skøytehall som kan løfte nasjonalidretten opp på det nivået den fortjener.
Har gitt bort en verdifull tomt til en gjeng med ølstinkende hooligans som helst ser Valle Hovin jevnet med jorden, og brukt alle sine midler på å gi vestkantsossen verdens flotteste skianlegg. Det eneste positive å si om dette er at de kke har sugd staten tom for midler. Det sørget superpampen Trond Giske for.
Tross alt er det dessverre bare en ting å si: Grisete og lite bra, men likevel den byen som er den eneste som kan tenkes å bli nominert som OL-by. Ikke på grunn av byens politikere, kun på grunn av eksisterende infrastruktur, hotellkapasitet og skianlegg. Skal også få et pluss for at de har lagt kunstis på Frogner, selv om det bare er den kalde vinteren som har reddet banen fra å fremstå som en fiasko. Nå må den sannsynligvis graves opp for å få lagt om fryserørene.
Det minste svinet er tross alt også et svin.

Trondheim
Du verden så imponert jeg er over at ordføreren nå kommer ut av hiet og ønsker seg OL. I denne byen har man overhodet ikke noen politikere med hjerte for sine stolte skøytetradisjoner. Leangen har ikke lenger kunstisanlegg som fungerer, ingen midler til reparasjon blir bevilget, fornuftige planer om kombinert skøyte- og håndballhall ble refusert. Ordføreren mener at skøytehallen i Bjugn er mer enn god nok for Trønderske skøyteløpere. Total mangel på innsikt er hun ikke alene om, og slike folk må man ikke gi folkets penger!
Disse eksemplene er mer enn gode nok for å vise at byen, slik den ledes i dag, er totalt uegnet som OL by. Pampene her er kun interessert i at folket skal gi dem gavepakker som de kan la stå og råtne på rot, akkurat som Leangen. Et stort svin er Trondheim, ja rett frem en skam, sett i lys av hvilken skøytehistorikk de burde forvalte.

Tromsø
Den høye sigarføringa man hadde oppunder nordlyset en stund, ble ganske lav etterhvert som Stensbøl ble avslørt og idretten sa nei til drømmeslottet.
Og godt var det. Til og med ihuga OL tilhengere innenfor skøyteleiren i byen var ett hundre prosent enig med meg om at måten Tromsø kommune forvalter sin kunstisbane i Tromsdalen på, blant annet ved ikke å greie å legge is før i januar, selv et steinkast fra Arktis, viser at man ikke er i nærheten av å være i stand til å kunne forvalte anleggsgaver fra folket. Det er her, i likhet med Trondheim, kun snakk om et ønske om tre ukers glory for pampene, og store, fete gaver fra skattebetalerne som vil forfalle i inkompetansens ånd. Noe reelt forhold til idrett som et positivt bidrag til samfunnets ve og vel viser man ikke at man har. Men man pynter seg med samefarger, isbjørnskinn og nordlysets glans og tror det blender bevilgerne. Heldigvis finnes det folk med solbriller og støyfilter. Tromsø er en like stor gris som Trondheim, faktisk en skam, slik de forsøker å føre folk bak lyset.

Så der har vi dem: Tre svin på skauen og en sau på jordet.......

Forresten synd at ikke Stavanger har meldt seg på. Det er den eneste byen i dette landet med en god idrettspolitikk.......

2 kommentarer:

Omarstein sa...

Vi har vel tydelig vist at forvaltningen av verdiene etter sist OL ikke er noe vi (les Norge, Lillehammer, Hamar) mestrer fryktelig godt.
Bra poenger Morten, og jeg forstår ikke den store fascinasjonen av at vi på død og liv skal arrangere OL igjen. Jeg vil heller ha en statsgaranti for oppgradering av Norges idrettsanlegg.
Jeg har også en annen vinkling mht ønske om nytt OL på min blogg:
http://omarstein.blogspot.com/

Nordmenn er også av den oppfatning at langrenn er vinter OLs største gren og glemmer at 80% av alle inntekter kommer fra Ishockey og Kunstløp som er vinter OLs største seermagneter. Hurtigløp på skøyter må jo også anses som en betydelig større internasjonal idrett enn langrenn og da er det skammelig at Valle Hovin og Jordal Amfi ser ut som de gjør!

Godt skrevet Morten!

Morten sa...

Takk for det.... Jeg er heller ikke særlig glad i OL. En gjennomkommerialisert greie som fører med seg mye dritt, blant annet doping i strie strømmer. Etter at jeg leste boka "Ringenes Herrer" som avslører maktstrukturene og hvordan store konsern som Coca Cola, Adidas og Nike dikterer idrettens utvikling og ikke minst hvilke grener som BETYR noe, er jeg nesten anti-OL....
De svimlende summene som brukes er også et moralsk dilemma for meg.