torsdag 2. oktober 2008

Da var vi igang igjen....

Da ligger isen for en stakket stund i Vikingskipet, og det som kan krabbe og gå av små, store og lett rustne skøyteløpere samles på Hamar noen ukedager og helger i oktober, før man gradvis forsvinner hvert til sitt ettersom kunst- og naturisbanene åpner i november/desember. Merkelig forresten at ikke forretningsstanden på Hamar har sett dette potensialet og sørget for å lage noe ut av det. Men på Hamar har man vel ikke sett noe som helst annet enn hockey, håndball og fotball de siste førti årene. Jeg konstaterer nok en gang hvor fryktelig dumt det var å legge et riksanlegg på skøyter til en by uten mennesker som kan ivareta sin kulturarv. Men, det er andre som heller ikke har sett potensialet med riksanlegget på Hamar. Det er forbundsgruppa med Øystein Haugen i spissen. Samme dag som "skipet" åpner, reiser hele gjengen til Inzell. En noe merkelig avgjørelse, spør du meg. Det gir iallefall rare signaler til HOA å be om mer istid på den ene siden for deretter å rømme landet når isen ligger der. Den samme tendensen ser vi mht deltakelse i NC og nasjonale løp rundt omkring i landet. Forbundsgruppa er i det hele tatt blitt en gjøkunge i skøytesportens rede. Det skal den ikke være, så det er kanskje på tide å ta den tilbake der den hører hjemme, nemlig i Norge som synlige forbilder for ivrige rekrutter og lovende juniorløpere. Og hvis forholdene i "skipet" ikke holder mål for forbundsgruppa hr. Haugen, så sitter du faktisk i en slik posisjon at du bør ta dette opp med HOA og evt eskalere saken inn for styret i NIF/NOK. Da ville du også gjøre en innsats for norske skøyteløpere generelt.
Jeg må altså lette mine frustrasjoner..... Men, når det er sagt så var det noe bedre forhold i Vikingskipet på åpningsdagen onsdag 01.oktober, enn under sommerisen. Halltemperaturen var høyere, takket være at det kun ligger is på ovalen og isen rimet ikke fullt så fort (selv om det ikke kan sammenliknes med hverken Heerenveen eller Berlin). At man vanner banen i et tempo som får en tilskuer til å huske på at man egentlig står i en stor Rally-garasje, samt at man dropper vanninger nå og da, er som det har blitt og er nok et tegn på Hamarsingenes forhold til skøyteløp. A pine in the ass! De vil helst slippe å se en eneste skøyteløper, med mindre man kan få inntekter fra større arrangement som EM og VM. Bjugn hadde fortjent disse mesterskapene mange ganger mer enn Hamar. Deroppe har de en lidenskap for sporten. Den burde belønnes. Det samme vil jeg si om Stavanger. Når hallen der borte er ferdig, bør Vikingskipet også være det.....ferdig som arrangør av EM og VM.
Og forresten, hvorfor ikke overføre etterbruksfondet fra OL til Oslo, dersom Oslo greier å få bygget en skøytehall innen, la oss si 2011? Ofte nytter det med gulerøtter, selv om de bare vil være av symbolsk verdi. Så kan HOA fortsette med å arrangere salg og konserter i det som kunne ha vært noe unikt, men som bare ble en forvokst garasje ute på pottitlandet et sted.
Forresten. Når vi snakker om Hedmark. Her ligger landets raskeste utendørsbane-Savalen, og den ligger brakk. Hva er det med Hedmark og skøyteløp? Her finnes jo et enormt potensiale, men liten vilje.... Det er et uttrykk som heter "Skit i Norge - Leve Toten!" At visse miljø på den "gærne sia ta' Mjøsa" lever opp til uttrykket, vet vi. Også at det berømte eplet ikke faller så langt fra stammen. Det er jo ikke mange kilometere tvers over innsjøen og at uttrykket har slått rot på andre sia, det konstateres herved endelig.

Ingen kommentarer: