torsdag 26. november 2009

Verdidugnad

Det ropes fra alle hjørner i skøyteleiren om at det nå må skapes ro. Og det er jeg enig i. Men hvordan skal dette skje?
Den uroen som har vært de senere år har sitt utspring i mer enn uakseptabel atferd av den forhenværende landslagstreneren. Den synes å være tuftet på en ukultur som finnes i skøytemiljøet generelt, og som har vært der i mange år. En slags arvesynd. De konkrete utslag av denne ukulturen kommer til syne i mange fasetter. Misunnelse, baksnakkelse, falskhet, intriger, egosentrisk atferd, etc. Den er den største trusselen mot norsk skøytesport.

Edel Therese Høiseth nevnte i et intervju i tilknytning til Peter Mueller saken at vi trenger en verdidebatt i norsk skøytesport. Og jeg tror faktisk hun treffer innertier. Det er nettopp det som trengs: En åpen verdidebatt hvor miljøer og enkeltpersoner kan komme frem med sine synspunkt på hvordan de faktisk opplever sin rolle og hvordan de mener vi skal fremstå.
Jo da, det finnes en strategiplan, og det skal legges frem en handlingsplan til nyttår, men likevel, de klubber og enkeltpersoner som skal iverksette disse tiltakene og bringe sporten videre trenger et en felles etisk og faglig plattform for dette arbeidet.
Jeg vil oppfordre styret i NSF til å ta tak i Edels ide og umiddelbart starte arbeidet med å få organisert opp en bred verdidugnad med mål om å samle skøytefolket om en solid, felles plattform basert på grunnleggende etiske verdier og gjensidig åpenhet og respekt.

Ingen kommentarer: