torsdag 5. november 2009

Sesongstart!

Endelig er vi i gang igjen på isen. Det er på en måte nå sesongen virkelig starter for norske skøyteløpere. Kunstisflatene rundt omkring åpner sitt mekka i dagene rundt månedsskiftet oktober-november.
På tirsdag ble den første isøkta på ”hjemmeisen” på Valle Hovin unnagjort, en time på bra forhold. En liten Valle-trekk, riktignok, men ikke mer enn at det var en fin opplevelse.
Onsdagens besøk var noe mer surt, men etter mange års erfaring med diverse værforhold, blir man god til å improvisere og gjøre det beste ut av situasjonene. Stikkord: Skøyter er en teknisk idrett. Apropos akkurat dette poenget. Det ryktes fra ASK løpere som engang i tiden ble trent av Per Willy ”Bettong” Guttormsen, at han hevdet at 70% av skøyteprestasjonene baseres på tekniske ferdigheter, kun 30% skyldes fysiske forhold. Veldig interessant uttalelse. Finn halvorsen mener det samme , uten at han har gitt noen prosentfordeling, og Rolf Falk Larssen var vel i grunnen en fysisk ”pingle”, men hadde en gudsbenådet teknikk som resulterte i fantastiske resultater på alle distanser.
Kanskje noe å drodle over når man står på en forblåst utendørsbane med ”programmet” i handa og slett ikke ser vitsen med å kjøre ”4 x 15 runder rolig mengde” i stiv kuling. Skøyter er en teknisk øvelse – bruk fantasien og skap vinn-vinn situasjonen der og da!
Det blir for øvrig en spennende sesong. Og det er sjeldent det har vært såpass mye engasjement rundt norsk skøytesport fra media. Det startet i sommer med ”huskestua” rundt tinget. Har fortsatt med artikler om Håvard Bøkko opp og ned i mente, og nå kommer til og med NRKs heller svake kommentator med en kritisk, men balansert artikkel om de resultater Peter Muellers har oppnådd med løperne bak Håvard: http://www.nrksport.no/skoyter/1.6849635. Artikkelen er ikke referert på NSF sine hjemmesider, så derfor tas linken med her.
Det er en interessant artikkel, fordi den oppsummerer mye av den praten som jeg selv har registrert rundt forbi, som nettopp konkluderer med at en landslagstrener må vurderes ut fra flere kriterier enn om han lykkes med en løper. Om dette er riktig å gjøre når vi tross alt bor i et land som kun har en håndfull utøvere og derfor begrenset med talentmateriell, skal være usagt i denne omgang. Det kan jo være slik at utøverne mangler nødvendig talent. Og, det er jo opp til løperne selv å bevise sine talent gjennom gode løp internasjonalt, uansett trener, noe de bare sporadisk har gjort de senere år.
Jeg mener at det hviler en tung bør på Håvard sine unge skuldre. Dersom han/lagtempolaget ikke lykkes med å ta medaljer i Vancouver vil nemlig den internasjonale nedturen til C-skøytenasjonen Norge (det er det vi er p.t., dessverre) fortsette, og vi er om ikke lenge på vei til å bli passert av både Sverige og Danmark, dersom vi ikke senker nesa en smule og kikker oss rundt for å se at bussen faktisk har kjørt.
På fredag 5.novenber starter moroa i Berlin. Jeg gleder meg som en unge, og det er det som er så herlig med den ”greia” her – man blir aldri voksen – bare les hva Peter Mueller sierJ : http://www.hallingdolen.no/tema/article100594.ece

Ingen kommentarer: