fredag 19. desember 2008

Idrettspolitikk

Norsk idrett ledes av en gjeng med ”grå eminenser” som i beste fall opptrer som et ”broderskap”. Denne ”soppkulturen” sprer seg via hyfer inn i viktige sponsormarkeder, dagspresse, TV og radio. Her er det ingen som snakker om smøring! Men, er ikke denne leflingen på krensen til å være korrupt? Det er iallefall åpenbart at det man forsøker å gjøre er å bygge opp en mur rundt denne gjengen sin uinnskrenkede makt til å bestemme pengeflyten, som tross alt er tilstede i idrettsmarkedet. Resultatet av denne politikken er at det oppgjøret man burde ta med et ”fotballdyr” som først ”kveler”, deretter ”spiser” alle andre idrettsaktiviteter aldri vil komme i Aambø og Paules regjeringstid. Til det er man for mye involvert i forhold til de store fotballsponsorene og de media som siklende løper etter Norges svakeste idrettsutøvere. Det er med sport som med såpe på TV: Folk sluker det de får, så lenge det er enkelt og krever minimalt med tankestyrt engasjement. Slik sett blir kompliserte poengsummer, mange mål og rundetider altfor utfordrende for vanlige folks hjerner. Det er ikke merkelig– folk blir fortalt hvor kjipt alt annet enn fotball er av enhver "sportsjournalist" som deretter presenterer ferdig tygd tidtrøyte 24t i døgnet.
Maktelitens arrogante, egenrådige holdninger fikk vi til gangs demonstrert denne uka, da Anne Margrete Hausken, verdens beste o-løper på kvinnesiden i år, ikke ble nominert til prisen som årets kvinnelige idrettsutøver. Ikke rart egentlig, dersom man ser hvem som satt i juryen:
Jarle Aambø (Alpint og den store leder av norsk toppidrett)
Kjetil Andre Aamodt (Alibiet fra utøvende toppidrett)
Karen marie Ellefsen (????? Seriøst, eller?????)
Jan Erik Aalbu (VIF-Fotball - hva i h.... gjør den tosken i juryen?)
Hege Riise (Fotball... Hva gjør hun her...)
Hanne Haugland (Friidrett... Er hun i stand til å vurdere prestasjoner i utholdenhetsidretter)
Arnfinn Vik ("hAndy Capp"-Arnfinn-WHO? Noen som har hørt om ham?)

Altså en gjeng ”eksperter” som definitivt ikke vet hvor krevende o-løp er. De som har drevet litt med denne idretten forstår at Anne Margretes prestasjon er mer enn formidabel, og at følgende utøveres prestasjoner ikke er på samme banehalvdel engang:

Katrine Lunde Haraldsen, håndball
En håndballmålvakts prestasjoner er i stor grad avhengig av et forsvar som kan dekke deler av målet og jobbe sammen med målvakten. Lunde Haraldsen har verdens beste forsvarsspillere foran seg, noe som gjør hennes prestasjon vesentlig enklere. Hun er neppe noen bedre kandidat til denne prisen enn flere av de andre jentene på det norske kvinnelandslaget i håndball. Jeg tror faktisk Tonje Larsen er en bedre idrettsutøver og burde vært nominert før Lunde Haraldsen.
Sara Nordenstam, svømming
Sorry! Hvorfor er hun i det hele tatt med her? Dersom hun viser mer enn et blaff, kunne hun vært aktuell, men man bør vel ha prestert litt mer enn et par gode konkurranser for å bli nominert til en slik pris? Ellers står det veldig dårlig til med nivået i norsk idrett. Og at hun vurderes til å prestere bedre enn Hausken… Ærlig talt!
Nina Solheim, taekwondo
Her lukter det en eller annen slags klapp på skulderen for lang og tro tjeneste i en marginalidrett. Denne utøveren er definitivt ikke bedre enn Hausken, objektivt vurdert
Kjersti Tysse Plätzer, kappgang
Jeg sier bare: Du store verden! Hvor er vurderingsevnen. Plätzer går fort, Hausken løper mye raskere. Orientering er kanskje en enda større idrett enn kappgang, og da tar jeg ikke med alle som går til og fra trikken.

Den offisielle forklaringen på dette totale fraværet av innsikt, er at man ikke deler ut priser til utøvere som ikke er aktive innenfor en olympisk gren….. For noe tøys! Vi bestemmer jo ikke hvilke grener som skal være olympiske, det er kommersielt bestemt fra Lausanne (Store Gud i idrettens verden-IOC). Golf er ikke OL-gren og ”Tutta” fikk prisen i fjor. Og grunnen? ”Vi hegner om våre sponsorer-golf suger kroner, og det er dette som er idrettens sanne verdier!
”Jeg håper "gallen"på Hamar snart snart legges død. Dette er et idiotarrangement, og kun en måte å gi et knippe idrettsutøvere og deres ledere en fest, betalt av sponsorer som ikke har forstått hva de egentlig finansierer. Men festen blir sikkert fuktig nok, og mange"Gold diggers" som svermer rundt idrettsstjernene får sikkert lov til å se og beundre noen av våre "internasjonale storheter". Da er alle happy og lommeboka åpner seg sikkert neste år også!

Ingen kommentarer: